W przyrodzie występuje bardzo rzadko. Właściwie na palcach jednej ręki można by policzyć naturalne produkty spożywcze w kolorze niebieskim. Niedostępne, a więc pożądane! Jedzenie w kolorze blue.
Jeszcze do niedawna, by uzyskać niebieski kolor jedzenia, trzeba było uciekać się do syntetycznych barwników spożywczych. Te, choć zdatne do jedzenia, ze zdrowym odżywianiem nie mają wiele wspólnego.
Dziś, kiedy coraz więcej wiemy na temat superfoods, a przepastne zasoby internetu dają nam nieskończone możliwości inspiracji, wiemy jak poradzić sobie bardziej naturalnie i zdrowo!
Przeglądając instagramowe profile miłośników zdrowego, ale i pięknego jedzenia, coraz częściej trafiamy na jedzenie w kolorze niebieskim. Niebieskie desery, niebieskie śniadania, miski pełne dań w kolorze blue! Zaciekawieni tym niezwykłym kolorem na talerzu, postanowiliśmy sprawdzić, jak niebieski kolor jedzenia uzyskać, zyskując przy okazji to, co najlepsze dla naszego organizmu.
Jest na to kilka sposobów.
Jeden z najpopularniejszych na zagranicznych profilach instagramowiczów, to blue majik. Ten tajemniczy składnik to niebieska spirulina – sproszkowane algi o niezwykle intensywnej niebieskiej barwie, zaliczana do superfoods. W Polsce popularna jest spirulina w kolorze zielonym, niebieskiej próżno jeszcze szukać nawet w sklepach ze zdrową żywnością. Spójrzcie tylko, jakie kulinarne dzieła sztuki znaleźliśmy w sieci. Wszystkie z dodatkiem blue majik:
Tartaletki z kokosowym jogurtem i spiruliną, udekorowane suszonymi i żywymi kwiatami:
Niebieskie śniadanie. W ramach dekoracji – borówki i… bratki!:
Pudding chia – obowiązkowo w kolorze blue!
Kolejnym, trudno dostępnym składnikiem do barwienia potraw na niebiesko, jest puder pozyskiwany z niebieskich kwiatów, nazywanych Butterfly Pea Tea.
Tu pudding chia zabarwiony właśnie przy użyciu tego pudru:
Na śniadanie – smoothie. W wydaniu niebiesko-zielonym:
Można poradzić sobie także prościej! Niebieski naturalny barwnik możemy uzyskać z leśnych jagód! Pięknie zabarwią nasz deser na niebiesko. Trzeba tylko zaczekać do jagodowego sezonu, który właśnie się rozpoczyna. Podobne właściwości ma także… modra kapusta. A właściwie wywar pozostały z jej gotowania.
Zdjęcie główne: Julianna Funk/123RF