To absolutny hit sieci w tematyce zdrowego odżywiania. #Buddhabowl podbija Instagram i…podniebienia. A włożyć do niej możesz to, na co tylko masz ochotę.
Naturalnie, pożywnie, zdrowo i… pięknie
#Buddhabowl to miska wypełniona po brzegi pysznym jedzeniem, bazującym na roślinach. Co do niej włożyć? To, co tylko podpowiada wyobraźnia! Ważne, by posiłek w misce był odpowiednio zbilansowany. Dobrze, gdy zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze: węglowodany, białko i tłuszcz, a także… cieszy oko! Użytkownicy aplikacji Instagram prześcigają się w pomysłach na własne kompozycje z warzyw i owoców, a miski stają się prawdziwymi dziełami sztuki kulinarnej. Jak te na zdjęciach poniżej:
Jak skomponować #Buddhabowl, by była sycącym, pełnowartościowym posiłkiem?
Pamiętajmy o węglowodanach – to one dodadzą nam energii. Niech będą to kasze (jaglana, gryczana, bulgur… wybór jest ogromny), ryże, makarony lub ziemniaki. Dołóżmy białko, na przykład w postaci strączków – gotowana soczewica, cieciorka, pasta z fasoli czy bób – dostarczą nam potrzebnej porcji budulca naszego organizmu. Do tego tłuszcze – koniecznie zdrowe! Pestki dyni, słonecznik, orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce), sezam lub awokado, sosy na bazie oliwy czy pasty tahini. Całość warto uzupełnić dowolnymi warzywami – niech będzie jak najbardziej kolorowo! Liście sałaty, tarta marchewka, modra kapusta, żółta papryka, pomidorki. #Buddhabowl je się też oczami!
Do przygotowania dwóch misek potrzebne będą:
- ziemniaki (około 0,5kg)
- szklanka czerwonej soczewicy
- pieczarki (około 0,5kg)
- 1 czerwona papryka
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka sztuk suszonych pomidorów w zalewie
- dowolna sałata (u nas roszpunka)
- przyprawy (sól, pieprz, curry, kumin, wędzona papryka)
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Soczewicę płuczemy, zalewamy i gotujemy około 20 minut, do momentu aż się rozgotuje i będzie przypominać pastę; dodajemy dowolne przyprawy (u nas wędzona papryka, curry, mielony kumin, sól i pieprz). W czasie gdy pieką się ziemniaki i gotuje soczewica, podsmażamy na patelni pieczarki (im większe kawałki, tym lepiej!), doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pozostałe składniki kroimy w średniej wielkości kawałki. Przygotowane: ziemniaki, soczewicę i pieczarki układamy w dwóch miskach, naprzemiennie z pokrojonymi warzywami i dodatkami. Gotowe!
Zdjęcie główne: © Kiian Oksana/ 123RF
test