Odczuwasz zmęczenie, osłabienie a kondycja Twoich paznokci oraz skóry pozostawia wiele do życzenia? Prawdopodobnie masz zakwaszenie organizmu. Mamy na to sprawdzone sposoby.
Zakwaszenie organizmu powoduje w znacznym stopniu nieodpowiednie odżywianie. Wysoko przetworzone produkty spożywcze mogą powodować zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej, czego efektem jest tzw. zakwaszenie organizmu. Nie można bagatelizować symptomów zakwaszenia. Jeśli często łapiesz infekcje, czujesz osłabienie, ciężko jest Ci pozbyć się kilogramów a w dodatku zauważasz pogarszający się stan swoich paznokci, skóry a nawet włosów, powinna włączyć się Tobie ostrzegawcza lampka.
Bagatelizowanie symptomów zakwaszenia organizmu oraz długotrwałe jego występowanie może przyczynić się do problemów z kośćmi, chorobami nerek a nawet rozwoju chorób nowotworowych. Trzeba pamiętać, że komórki nowotworowe chętniej rozwijają się w środowisku kwaśnym.
Jak uniknąć zakwaszenia organizmu. Proste sposoby na pozbycie się problemu.
1. Przede wszystkim odłóż na bok alkohole, kawę i cukry. Cukier silnie zakwasza organizm, warto ograniczyć jego spożywanie lub zupełnie go wyeliminować z diety. Na rynku jest wiele zamienników cukru, więc jeśli nie potrafisz żyć bez słodkiego co nieco, możesz skorzystać z nich. Pisaliśmy o zamiennikach w artykule.
2. Pij zieloną herbatę, która ma silne właściwości alkalizujące. Kawa to wróg numer jeden Twojego organizmu, warto ją zastąpić właśnie zieloną herbatą, rooibosem lub inną ziołowym naparem również pobudzającym.
3. Cytryna to Twój sprzymierzeniec. Mimo że w smaku jest kwaśna, jest cennym i łatwo dostępnym składnikiem, który również jak zielona herbata alkalizuje. To skuteczny produkt w walce z odkwaszaniem. Picie wody z cytryną na dzień dobry to właściwe rozwiązanie. Oprócz cytryny z wodą możesz wypróbować octu jabłkowego, w połączeniu z wodą jest również dobrym składnikiem alkalizującym.
4. Woda to podstawa. Nie może zabraknąć jej w codziennej diecie. Minimum to 2 litry na dzień. Woda nie tylko oczyszcza organizm z toksyn i kwasów, ale również dostarcza cennych mimerałów do organizmu. O wodzie pisaliśmy tutaj.
5. Jedz zielone warzywa a przede wszystkim te liściaste, np. sałaty, szpinak, jarmuż, nać pietruszki i selera. Mają w sobie spore ilości chlorofilu i błonnika, które sprzyjają odkwaszaniu i regeneracji organizmu.
6. Unikaj produktów wysoko przetworzonych i ogranicz spożywanie mięs, słodyczy i mleka. Oczywiście nie wszystko trzeba od razu eliminować z diety, każdy produkt w rozsądnych ilościach może dobrze wpływać na organizm. Warto jednak pamiętać, że produkty sprzyjające odkwaszaniu, czyli te alkalizujące powinny stanowić ok 70-80% naszej diety.
7. Nie zapomnij o ćwiczeniach. Będąc aktywnym fizycznie, nie tylko zrzucisz kilka kilogramów czy poprawisz swoją kondycję. Regularne ćwiczenia pozwolą Tobie uregulować równowagę kwasowo-zasadowej swojego organizmu.
Zdjęcia: 123RF