dietetyk
Dieta Kobieta TOP

Dietetyk radzi – co robić, aby nie chorować jesienią i zimą?

Share On Facebook

Jak rzekł Hipokrates: „ Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem. Zatem wszystko co potrzebujemy dla zdrowia powinniśmy pozyskiwać na co dzień z naszego talerza.

Zarówno w trakcie choroby, jak i w profilaktyce bardzo istotne jest naturalne wspomaganie organizmu grupą produktów wykazujących właściwości stymulujące nasz układ odpornościowy. W okresie jesienno-zimowym nasz organizm narażony jest na liczne infekcje wirusowe oraz bakteryjne. Musimy pamiętać, że odpowiednia podaż witamin i minerałów oraz substancji o właściwościach leczniczych jest w stanie uchronić nas przed wieloma chorobami w tym okresie.

dietetyk radzi 1

W naszej diecie powinny zagościć pewne produkty, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, a nawet przeciwbólowe. Z pewnością musimy pamiętać o codziennym spożywaniu produktów tj.: pietruszka, papryka, cytrusy, brokuły, ponieważ zawarta w nich witamina C wspomaga naszą odporność, a tym samym łagodzi objawy infekcji, zwłaszcza infekcji wirusowej. Musimy jednak pamiętać, iż witaminy C nie gromadzimy w organizmie na zapas, więc bardzo ważna jest jej codzienna suplementacja. Witamina C nie lubi również wysokich temperatur więc najlepiej spożywać warzywa i owoce w postaci surówek czy soków.

Jeśli chcemy wspomóc się dodatkową suplementacja wybierajmy preparaty wzbogacone w naturalne bioflawonoidy. W naszej codziennej diecie powinien gościć aloes, który jest prawdziwą „ bombą odżywczą” i źródłem wielu prozdrowotnych substancji. Aloes działa silnie przeciwbakteryjnie, bakteriostatycznie, przeciwgrzybiczo, odżywiając i nawilżając organizm od środka. Poza tym aloes wyrównuje pH w układzie pokarmowym oraz wspomaga jego regenerację. Dla wsparcia odporności warto suplementować już od września witaminę D3. Zgodnie z zaleceniami WHO wszyscy mieszkańcy naszej szerokości geograficznej powinni suplementować tę witaminę od września do kwietnia. Do suplementacji powinniśmy również dodać probiotyki wieloszczepowe, które wspomagają mikroflorę jelitową i zapobiegają tworzeniu się nieszczelności jelit. Warto w tym czasie przygotować również naturalny sok z kiszonych warzyw. Taki napój składający się z fermentowanego czosnku, buraków, kapusty, ogórków i wielu innych warzyw stanowi źródło naturalnych probiotyków i prebiotyków, które wspomagają nasze jelita i chronią organizm przed patogenami.

dieteyk radzi 2

W okresie wzmożonych przeziębień pamiętajmy o miodzie i produktach pszczelich tj. propolis, które wspomagają odporność i walczą z bakteriami. Miód również nie powinien być poddawany wysokim temperaturom ponieważ traci wtedy wszystkie walory lecznicze. W trakcie przeziębienia możemy spożywać domowe syropy na bazie miodu z dodatkiem ziół, cytryny, imbiru czy róży. Takie miodowe mieszanki mogą być przechowywane nawet do trzech miesięcy, więc warto pamiętać o ich wykonaniu przed zimowym sezonem. Niestety alergicy na pyłki roślinne nie powinni stosować produktów pszczelich ze względu na ryzyko wystąpienia alergii.

Silne właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające i bakteriobójcze wykazuje imbir więc zachęcam do picia herbat z dodatkiem tego tarkowanego korzenia, cytryny i miodu. Imbir świetnie komponuje się także w towarzystwie soków owocowo-warzywnych. W okresie intensywnych zachorowań pamiętajmy o produktach bogatych w siarkę tj. cebula czy czosnek. Cebula zawiera również fosfor, magnez, cynk, krzem, a więc minerały wzmacniające odporność organizmu. Warto sięgać po dobrej jakości suplementy czosnku z tymiankiem, który potęguje jego właściwości. Cebula wykazuje dodatkowo działanie grzybobójcze więc powinniśmy sięgać po nią w trakcie i po antybiotykoterapii. Polski czosnek niejednokrotnie bywa skuteczniejszy niż nowoczesne leki i stanowi źródło wielu substancji prozdrowotnych, dlatego niektórzy nazywają go „białą apteką”.

dietetyk radzi 3

Zawarte w czosnku olejki eteryczne oraz allicyna wykazują silne właściwości bakteriobójcze oraz bakteriostatyczne. Jednak czosnku w dużych ilościach nie powinny spożywać osoby, które przyjmują leki regulujące krzepliwość krwi. Na co dzień w kuchni wybierajmy posiłki rozgrzewające organizm, w postaci zup, pieczonych warzyw czy kasz. Do tych potraw warto dodawać również niewielkie ilości czarnego pieprzu, ostrej papryki i pieprzu cayenne. W okresie jesiennym stosujmy w diecie duże ilości ziół o właściwościach bakteriobójczych tj.: tymianek, oregano, rozmaryn. Oczywiście o nasz organizm musimy dbać przez cały rok, dlatego prowadźmy higieniczny tryb życia dbając o dietę, odpowiednią ilość snu, aktywność fizyczną oraz umysłową.

Przeczytaj również: Wypróbuj giętkie pędzle w supercenie!