01Krem Nutella jest dla wielu pierwszym wyborem przy śniadaniu. Kontrowersję budzi ciągle jednak olej palmowy w składzie. My podpowiadamy czym krem Nutella można zastąpić.
Popularność Nutelli nadszarpnęła afera z rakotwórczymi substancjami w składzie. Chodzi oczywiście o większe ilości oleju palmowego, który jest obok cukru podstawowym składnikiem kremu orzechowego (śmiesznie brzmi, prawda?). Oprócz kontrowersyjnych oraz wątpliwych właściwości oleju palmowego dla organizmu na pierwszy plan wychodzi uprawa palmowców (olejowców gwinejskich). Poprzez masową uprawę i produkcję surowca, lasy i środowisko są zagrożone ekologiczną katastrofą. Nie brzmi to ładnie.
Olej palmowy zdrowy czy nie?
Jeśli uważasz, że olej palmowy jest szkodliwy to trzeba wyprostować kilka kwestii. Sam „surowy” olej palmowy posiada wysoki procent nasyconych kwasów tłuszczowych i może sprzyjać funkcjonowaniu układu krążenia. To fakt. Problemem jest utwardzony i przetworzony olej palmowy. Ta obróbka niszczy właściwości odżywcze i jest wykorzystywany niestety na potęgę w produkcji żywności, również w kremach Nutelli i jej tańszych zamiennikach.
Utwardzony olej palmowy jest najtańszym tego typu surowcem na rynku. Nie dziwi więc, że firmy chętnie korzystają z niego do produkcji żywności. A przez utwardzenie oleju powstają tłuszcze trans, które przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, ryzyka zawałów serca czy udarów. Jednym słowem chodzi o zły cholesterol. Starajmy się baczniej spoglądać na etykiety żywności, aby wyeliminować ten surowiec z naszego menu.
Zdrowe zamienniki Nutelli, czy istnieją?
Porzucając bardzo kontrowersyjny temat dotyczący utwardzonego oleju palmowego, warto skupić się na składnikach i produktach, dzięki którym można samemu zrobić krem typu „Nutella” i uniknąć oleju palmowego w składzie, ale również większej ilości białego cukru.
Na rynku można spotkać wiele „zdrowszych” zamienników Nutelli, można jest dostać w sklepach internetowych lub stacjonarnych ze zdrową żywnością. Warto również polować na promocje i specjalne akcje „zdrowej żywności” w sieciowych marketach. W składach takich kremów możemy doświadczyć wiele naturalnych surowców, jak ksylitol, orzechy, kakao, olej kokosowy, błonnik pokarmowy… Produkty? Chocotella, Choconutto, Krem Warszawski, Creametto. W Rossmannie można dostać jeszcze kremy od enerBio, jednak posiadają one w składzie niewielkie ilości, ale jednak, oleju palmowego.
Jak uniknąć zbędnych składników w tego typu kremach? Po prostu zrobić go samemu! Aby przygotować własny krem typu Nutella nie trzeba zbyt wiele. Można nawet ograniczyć zamienniki białego cukru jak ksylitol, miód, tagatozę czy cukier kokosowy. Najlepszym odpowiednikiem naturalnych cukrów są daktyle, oczywiście zmielone.
Przepis
Do przygotowania własnego kremu wystarczą: kakako, zmielone orzechy (najczęściej laskowe) oraz daktyle. Przy 200 gramach zmielonych orzechów dodajemy 2-3 łyżki prawdziwego kakao, do tego zmielone daktyle (ok. 100-150 g). Jeśli masa jest za gęsta warto dodać trochę mleczka kokosowego lub wodę odsączoną z daktyli.
Smacznego!
Zdjęcia: 123RF