Dieta alkaliczna inaczej zwana zasadową, to dość nowy, ale i wypróbowany przez wielu trend w sposobie odżywiania. Jak stosować dietę alkaliczną?
Nasz organizm powinien zachowywać równowagę kwasowo-zasadową, wtedy czujemy się dobrze i nie narzekamy na dolegliwości. Wiąże się to z pH krwi, jeśli współczynnik wynosi 7,35 – 7,54 wówczas możemy mówić o prawidłowej równowadze. Odchylenia od normy mogą skutkować chorobami związanymi z nieodpowiednim pH krwi, m.in. zasadowicą i kwasicą, co może doprowadzić do zachorowalności na nowotwory, choroby krążenia czy otyłości.
Dieta alkaliczna ma za zadanie utrzymać odpowiednią normę pH krwi i tym samym wspomóc organizm w przywróceniu równowagi zasadowo-kwasowej. W czym tkwi tajemnica tej diety?
Kto powinien zapoznać się z dietę alkaliczną?
Osoby, które ciągle odczuwają nudności, gorzki lub kwaśny smak w ustach powinny zastanowić się nad odpowiednim doborem swojego jadłospisu. Złe menu może prowadzić również do bólów głowy, zawrotów i ogólnego osłabienia. Jeśli czujesz ciążenie na wątrobie lub nerkach, również powinieneś przygotować się na specjalną dietę.
Te dolegliwości to wynik złego doboru pokarmu, niespełniających norm żywnościowych, a przede wszystkim produktów które nie są pełnowartościowe dla organizmu. Z pewnością jeśli spożywamy za dużo węglowodanów, możemy być narażeni na zakwaszenie i złą równowagę pH krwi a tym samym złe samopoczucie. Czasami wystarczy przyjrzeć się temu, co jemy i wprowadzić kilka zmian w nawykach.
Jak stosować dietę alkaliczną? Wypróbuj podstawowe produkty
U osób, które decydują się na dietę alkaliczną zauważamy zwiększoną ilość spożywania warzyw i owoców, mleka czy soków. Taka dieta polega na stopniowym obniżaniu proporcji produktów kwasowych i alkalizujących, m.in. posiłków z małą ilością cukru oraz mięsa.
Najważniejsze dla diety alkalicznej jest odpowiedni dobór produktów spożywczych. Produkty zasadowe powinny zajmować do 80% menu. Z pewnością trzeba zrezygnować z białka zwierzęcego, jaj, cukrów, mąki, ryżu i kasz, makaronów i przetworzonych tłuszczy. Jeśli często spożywasz czarną kawę, musisz ją kategorycznie ograniczyć, a najlepiej zrobić sobie kilkumiesięczny detoks. Alkohol i papierosy również nie są wskazane.
Produkty, które zalecane są przy diecie alkalicznej to przede wszystkim:
1. Zielone warzywa, która albo spożywamy na surowo, albo gotujemy na parze. Warto baczniej przyjrzeć się batatom i ziemniakom.
2. Owoce cytrusowe – grejpfrut czy cytryna mają silne działania alkalizujące, pomoże zachować równowagę w organizmie.
3. Orzechy i ziarna to obowiązkowe pozycje przy tej diecie. Nie może więc w jadłospisie zabraknąć migdałów, orzechów laskowych, ziaren słonecznika.
4. Warto spożywać kiełki roślinne. Nie tylko dobrze smakują i urozmaicają potrawy, ale dodają również energii.
5. Nie zapominaj o produktach z soi. Mleko, tofu, kiełki i inne produkty z tą rośliną będą sprzyjać Twojemu organizmowi.
6. Ważne jest również spożywanie regularnych posiłków, ale mniejszych objętościowo.
Zdjęcia: 123RF