Prosto, smacznie i lekko. Sprawdź kilka prostych propozycji na przystawki i dodatki do grillowego menu.
Grill kojarzy się nam z kiełbasą, zamarynowanym mięsem, przyprawionymi warzywami, napojami gazowanymi i alkoholem. Jest to jednak bardzo ciężki zestaw menu, który może odbić się nam, dosłownie, na zdrowiu. Do ciężkich potraw z grillowanego mięsa, oprócz sałatek, pasują bardzo lekkie i świeże dodatki. O to najciekawsze propozycje z ogórka i cukinii, jakie znaleźliśmy w sieci.
Ogórek raz!
Zielony ogórek to bardzo orzeźwiający dodatek nie tylko do drinków, ale przede wszystkim do potraw. Można z nich przyrządzić naprawdę wyrafinowane, ale mimo to łatwe w przygotowaniu przystawki. Wystarczy odpowiednio dobrać produkty, np. twarożek, łosoś, humus, jogurt grecki, delikatna szynka z piersi kurczaka… i wiele, wiele innych. Zrolowane wyglądają pięknie i smakują równie dobrze!
W tym przepisie możecie użyć różnych dodatków. Wpierw należy obrać ogórka wzdłuż (jak na zdjęciu). Następnie nakładamy na cienki plasterek warzywa serek, jogurt grecki z przyprawami bądź humus i kładziemy na to cienki plasterek wędliny drobiowej lub innej ulubionej (najlepiej lekkiej w smaku). Po czym zwijamy całość i ozdabiamy według uznania.
Cukinia nie tylko na ruszt
Tak samo cukinia bardzo ciekawie prezentuje się na talerzu w postaci zwiniętych ruloników-koreczków. Dodanie do nich innych produktów, np. marchewki, ogórka, papryki, rzodkiewki, natki pietruszki i serka, może zrodzić naprawdę ciekawy zestaw.
Tak samo jak w przypadku ogórka obieramy cukinię wzdłuż. Smarujemy serkiem lub humusem cienki pasek cukinii a przygotowane wcześniej pokrojone warzywa układamy obok siebie. Rolujemy całość i gotowe!
Macie jakieś swoje ulubione dodatki i przystawki, bez których nie możecie obejść się podczas grillowej uczty? Podzielcie się swoimi przepisami!