Sezon grillowy uznaliśmy za rozpoczęty, ale co zrobić z powstałym na skutek tego popiołem? Czy wyrzucanie go do śmietnika jest najlepszym pomysłem? Lepiej nie popełniać tego błędu. Popiół z grilla może okazać się bardzo przydatny!
Popiół z grilla, ogniska oraz kominka może okazać się niezwykle przydatny, szczególnie dla posiadaczy ogródków. Jedynym warunkiem jest to, aby popiół powstał na skutek spalenia drewna naturalnego! Do poniższych zastosowań nie nada się ten z drewna lakierowanego, tektury, papieru i węgla.
Po grillowaniu popiół warto przeznaczyć na kompost! Trzeba pamiętać, by nie rozkładać go w kompostowniku grubymi warstwami, a wymieszać z innymi resztkami. Dzięki takiej praktyce odczyn kompostu zmieni się, jego pH wzrośnie! Oprócz tego będzie zasobniejszy w potas, który jest najbardziej deficytowym podstawowym składnikiem pokarmowym w polskiej glebie.
Popiół z drewna naturalnego możesz również wykorzystać do bezpośredniego rozsypania pod roślinami, ale nie pod wszystkimi! Ta metoda sprawdzi się dobrze przy jabłoniach, krzewach agrestowych, daliach oraz pomidorach. Produkt trzeba dokładnie wymieszać z górną warstwą ziemi, wtedy spełni swoją funkcję idealnie. Dzięki potasowi rośliny będą wzmocnione, a kolor kwiatów stanie się intensywniejszy.
Kolejną przydatną funkcją popiołu drzewnego jest walka ze ślimakami! Wystarczy rozsypać go wokół roślin, które są atakowane przez te szkodniki. Nie będą w stanie poruszać się swobodnie po tak suchej glebie, dlatego zostawią Twoje rośliny w spokoju.