Po pierwsze – orzeźwiająco. W końcu mamy lato! Po drugie – zdrowo. Czyli mix witamin. Po trzecie – pysznie! Walorom smakowym też nie odpuszczamy. Sprawdźcie nasz przepis na zielony koktajl.
Skoro jest lato, to korzystamy! Kipiące zielenią sezonowe warzywa i pyszne owoce nie pozwalają nam przejść obojętnie obok stoisk na targu. Wybieramy to, co pyszne, zdrowe i – w sezonie – tanie, i przygotowujemy pyszny, zielony koktajl. Dobry na przykład na drugie śniadanie w gorący, wakacyjny dzień.
Do przygotowania pożywnego, zielonego koktajlu potrzebne są:
- miska świeżego szpinaku
- łodyga selera naciowego
- 1 obrany ze skórki ogórek gruntowy
- 1 limonka
- 1 dojrzały banan (im więcej brązowych kropek tym bardziej dojrzały, słodki i kaloryczny)
- 1 kiwi
- garść świeżych ziół (u nas natka pietruszki i bazylia)
- pół szklanki wody gazowanej
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl (możemy też użyć blendera ręcznego, miksowanie składników nieco dłużej potrwa).
Przelewamy do szklanki i częstujemy przyjaciół albo wypijamy sami ;). Koktajl nasyci nas na chwilę, możemy potraktować go jako lekką „przekąskę” w ciągu dnia. Smacznego!