Dom Kuchnia

Kurkuma, złoto wśród przypraw

Share On Facebook

To jedna z najzdrowszych przypraw świata. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwnowotworowo a także niweluje procesy starzenia. Czyżbyśmy odnaleźli starożytną ambrozję?

Kurkuma używana jest od dawna w krajach dalekiego wschodu jako lek. O jej leczniczych właściwościach coraz bardziej przekonują się współcześni badacze i lekarze, ale przede wszystkim my sami. Stosując ją w naszej kuchni nie tylko dodajemy kolorytu do naszych potraw. Ta przyprawa przedłuża nasze życie.

Kurkuma, przyprawa bogów?

Starożytna ambrozja to mityczny pokarm bogów. Dawała im nieśmiertelność i wieczną młodość. Skąd greccy bogowie ją mieli i czy rzeczywiście była źródłem wiecznego życia, tego z pewnością się nie dowiemy, to przecież tylko mitologia. Jednak w każdej historii, nawet jeśli stanowi mit, kryje się szczypta prawdy. Ludzkość od wieków szukała rośliny, która pomoże im w różnych schorzeniach i przedłuży im życie. Czy jest to właśnie kurkuma?

Przyprawa o leczniczych właściwościach

Tej roślinie, a raczej związkowi chemicznemu o nazwie kurkumina, udowodniono silne właściwości farmakologiczne. Działa ona przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, antybakteryjnie, a także korzystnie wpływa na układ nerwowy i niweluje przyspieszenie procesów starzenia, chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników.

Kurkuma przyprawa
Fot. 123RF

Dodawanie do potraw kurkumy i spożywanie jej w rozsądnych ilościach pomaga w zaburzeniach trawienia, przyspiesza regenerację wątroby i trzustki, sprzyja pracy mózgu i chroni serce obniżając poziom cholesterolu i zmniejszając ryzyko miażdżycy tętnic. Stosując do potraw kurkumę razem z pieprzem pomagamy bardziej przyswajać samą kurkuminę.

Jakie potrawy z kurkumą?

Pasta z kurkumy

Zrobienie pasty z kurkumy jest bardzo proste. Wystarczy zagotować wodę i wsypać kilka łyżek przyprawy. Dodajemy pieprz i gotujemy przez ok. 8 min, mieszając od czasu do czasu, aby nic się nie przypaliło. Przelewamy do szklanego naczynia i dostawiamy do wystygnięcia. Taka pasta robi się gęstsza gdy wystygnie, dlatego lepiej nie dodawać na początku zbyt wiele łyżek kurkumy. Taką pastę można stosować do różnych potraw z mięsa czy warzyw.

1 szklanka wody
3 łyżki kurkumy w proszku
1 łyżeczka pieprzu

Paella z kurkumą

O tej hiszpańskiej potrawie można przeczytać wiele dobrego. Wygląda dobrze i smakuje wyśmienicie. A to nic innego jak ryż z dodatkiem przypraw i różnych dodatków jak mięso drobiowe, mięso czerwone, owoce morza lub warzywa. Oryginalna paella doprawiana jest szafranem. My możemy jednak zrobić tę walencką potrawę z dodatkiem kurkumy. Dodać można swoje ulubione dodatki, wszystko jest dozwolone. Potrawę przygotowuje się podobnie jak risotto (dolewając co jakiś czas wodę lub bulion), tylko że ryż (najlepiej średnioziarnisty) dodaje się już do podsmażonych dodatków, a samego ryżu nie powinno się zbyt często mieszać. Wszystko można doprawić łyżką kurkumy (można również dodać pastę, którą wcześniej przygotowaliśmy). Przyprawa nada potrawie i przede wszystkim ryżowi złocisty kolor. Paellę można przygotować w niespełna 15-25 minut. Do tego młode białe wino pasuje idealnie.