Nieestetyczne wypryski na twarzy towarzyszą nie tylko nastolatkom, ale również dorosłym. Walka z trądzikiem jest długotrwała i trudna. Ale nie poddawaj się! Odpowiednia dieta może zdziałać cuda.
Dieta może stać się Twoim największym wrogiem, ale i sprzymierzeńcem w walce z trądzikiem. To, po której stronie stanie, zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Zmiana odżywania i rezygnacja z pewnych produktów na pewno wyjdzie na zdrowie nie tylko skórze, ale i również zdrowiu i figurze. Zastosuj się do poniższych rad, a nie pożałujesz.
- Odstaw produkty wysokoprzetworzone.
Czyli wszystkie zawierające sztuczne barwniki i konserwanty. Pożegnaj się z kolorowymi napojami gazowanymi, słodkimi i słonymi przekąskami i wszystkim co ma długi termin przydatności do spożycia.
Zapomnij o wysokoprzetworzonych węglowodanach, czyli makaronach i białym pieczywie. Przerzuć się na produkty razowe.
- Unikaj soli.
Spróbuj zamiast soli, pieprzu i papryki używać ziół. Naukowy podejrzewają, że właśnie te przyprawy mogą powodować pryszcze.
- Zapomnij o papierosach i alkoholu.
Dozwolona jest jedna lampka wina, nic ponadto!
- Zaprzyjaźnij się z marchewką.
Marchew jest bogata w witaminę A, która wzmacnia skórę i przywraca jej ładny koloryt. Beta karoten znajdziesz również w pomidorach, pomarańczach, brzoskwiniach, szpinaku i różnych sałatach. Dołącz te produkty do swoich codziennych posiłków.
- Kiełki i soja? Nie tylko dla wegetarian!
Cynk ułatwia gojenie ran, a tego nie może zabraknąć przy walce z trądzikiem. Sięgnij po kiełki i soję, owoce morza, drób i pieczywo żytnie – te produkty są bogate w ten pierwiastek!