zdrowe przekąski
Dieta Dziecko Fit Mama

Dasz dziecku i sama zjesz. Zdrowe przekąski dla małych i dużych

Share On Facebook

Po pracy, na spacerze, czy przed telewizorem. Czasami ma się ochotę po prostu „coś przekąsić”. Podpowiadamy, czym zastąpić tradycyjne chipsy, frytki i solone orzeszki, by – oprócz tego, że smacznie – było również zdrowo! Czas na zdrowe przekąski.

Brent Hofacker/123RF

1. Nie znam dziecka, które nie lubiłoby frytek. A zatem… Frytki? Tak! Ale pieczone. To super zamiennik tradycyjnych, smażonych w głębokim oleju. Po prostu pokrój ziemniaki (lub bataty) tak jak zwykle, obtocz w odrobinie oleju i włóż do piekarnika na około 30 minut! Swoją wersję posyp solą, dziecku podaj bez niej. Smacznego!

2. Domowe chipsy, a jakże, z piekarnika! Tu do dyspozycji masz nie tylko ziemniaki. Upiec możesz bataty, buraki, plasterki marchwi czy topinambura. Nadadzą się wszelkie bulwy i warzywa korzeniowe. Podobnie jak w przypadku frytek – pokrój, upiecz i zajadaj!

Fot. Viktoriia Panchenko/123R

3. Popcorn – oczywista oczywistość, pod warunkiem, że nie polany roztopionym masłem… Możesz przygotować taki z mikrofalówki lub uprażyć ziarna kukurydzy sama – w garnku lub na patelni. Pamiętaj o pokrywce! Idealna przekąska na familijne filmowe popołudnie.

4. Domowe ciasteczka. Składniki? Na pewno masz pod ręką! Płatki owsiane, do tego banany, miód i dowolne bakalie, lub… puree z czerwonej fasolki! Wymieszaj, uformuj i wrzuć do piekarnika. A potem jedzcie całą rodziną na zdrowie!

5. Sosy – te na bazie majonezu niech pójdą w odstawkę, to naprawdę sporo tłuszczu. Zamiast tego – czosnkowy sos jogurtowy, albo… guacamole – też tłusto, ale to ten dobry tłuszcz roślinny!

Fot. ANTONIO BALAGUER SOLER/123RF

Nasz ulubiony, najszybszy sposób na guacamole:

– 1 dojrzałe awokado (musi być miękkie, jeśli w sklepie kupisz twarde, włóż na noc w ciemne, suche miejsce – rano powinno być w sam raz)

– 2 łyżki soku z cytryny

– pół małej czerwonej cebulki drobno posiekanej

– 1 pomidor (bez pestek), drobno pokrojony w kostkę

– sól, pieprz do smaku

Awokado rozgniatamy widelcem na gładką papkę, dorzucamy resztę składników i mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pyszny dip do naszych pieczonych chipsów gotowy!

Zdjęcie główne: ruslanshug / 123RF Zdjęcie Seryjne