Dom Kuchnia

Przepis na makaron w trzech odsłonach

Share On Facebook

Czy z trzech składników da się zrobić pyszny obiad? Przedstawiamy pomysły na prosty i szybki obiad w stylu włoskim. Andiamo!

Tradycyjna włoska kuchnia kusi niesamowitym smakiem i zapachem. Ale tak naprawdę to prosta, zwykła kuchnia, która przy odrobinie pasji i smacznych dodatków zamienia się w raj na talerzu i niebo na podniebieniu. Dlaczego włoskie przepisy na pastę należą do najlepszych na świecie? Liczy się prostota i pomysł dobrania odpowiednich składników. Włosi przekonują, że im mniej dodatków tym lepiej. I ja się z tym zgadzam.

Najbardziej popularny przepis na makaron

Rzymski specjał

Cacio e pepe to jedna z ulubionych past Rzymian. Przyrządzona z sosem na bazie sera Pecorino Romano, zwykłego czarnego pieprzu i oliwy. Prosta potrawa, która kradnie serca wielu odwiedzających wieczne miasto. Bardzo łatwo ją przyrządzić. Jeśli nie masz w lodówce sera Pecorino Romano, to… no cóż, cały sekret tkwi jednak w smaku tego sera z mleka owczego, ale inne sery typu twardych dojrzewających również się tu nadadzą, np. parmezan, grana padano lub nieco mniej twardy provolone. Są to jednak sery z mleka krowiego.

Cacio e pepe (fot. 123RF)

Składniki i przyrządzenie:

  • 400 g makaronu spaghetti (najlepiej jakby to był alla chitarra o prostokątnym przekroju)
  • 4 duże łyżki oliwy
  • ok. 60 g startego sera Pecorino Romano
  • Czarny pieprz

Do rozgrzanej oliwy dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz, chwilę mieszamy. Ugotowany makaron al dente dodajemy prosto z wody do oliwy z pieprzem. Wsypujemy starty ser i mieszamy, aż ser się roztopi. Można dodać odrobinę wody z makaronu. Trzeba uważać, aby nie przesadzić ze solą. Ser Pecorino jest wystarczająco słony.

Prawdziwa Carbonara

Tradycyjny przepis na Carbonarę składa się z trzech produktów – żółtko jaja, podsmażony wędzony boczek, ser Pecorino. Makaron ugotowany al dente dodajemy prosto do podsmażonego boczku. Wrzucamy dwa żółtka oraz starty ser i mieszamy, aby żółtko nie ścięło się. Podajemy od razu doprawiając świeżo zmielonym pieprzem. Mięso można jednak zastąpić innymi produktami, jeśli pojawi się u nas niespodziewany gość, preferujący wegetariańskie potrawy. Wegetariańska Carbonara pasuje zdecydowanie z grzybami.

Carbonara (fot. 123RF)

Składniki i przyrządzenie:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 2 żółtka świeżych jaj
  • 200 g wędzonego boczku
  • ok. 30 g startego sera Pecorino Romano
  • Czarny pieprz

Spaghetti z dziurką

Moim ulubionym makaronem jest Bucatini. Jest to makaron przypominający spaghetti, jednak w środku ma dziurkę. Idealnie nadaje się do sosów na bazie pomidorów. Połączenie tego makaronu z sosem all’Amatriciana to kulinarne mistrzostwo świata. I tu mamy trzy główne składniki: pomidory, boczek, ser Pecorino.

Makaron z sosem Amatriciana (fot. 123RF)

Składniki i przyrządzenie:

  • 400 g makaronu Bucatini
  • 200 g boczku
  • Ok. 30 g startego sera Pecorino Romano
  • 400 g pokrojonych pomidorów (może być z puszki)

Przyrządzenie jest dość proste – podsmażamy na patelni boczek, dodajemy do niego pokrojone pomidory, następnie starty ser. Do sosu wrzucamy świeżo ugotowany makaron al dente, doprawiamy pieprzem i solą. Nic prostrzego!

Smacznego!